Als analist werk je in een laboratorium. Daar doe je onderzoek in een bepaald vakgebied. Welk vakgebied dit precies is, is afhankelijk van je specialisme: biologisch, chemisch of medisch. Medisch analisten onderzoeken lichaamsstoffen zoals urine en bloed. Maar er zijn ook analisten die zich bezighouden met het onderzoeken en verbeteren van producten.

Je specialisme bepaalt het soort laboratorium waar je werkzaam bent, maar niet je takenpakket; dat is overal ongeveer hetzelfde. Wat je ook onderzoekt, als analist is het heel belangrijk dat je precies en nauwkeurig kunt werken.

 

  • Als analist klinische chemie ben je voornamelijk aan het werk in ziekenhuizen. Daarnaast kun je ook werken bij bloedbanken, universiteiten, diagnostische centra en paramedische diensten. In het laboratorium analyseer je lichaamsvloeistoffen zoals bloed, urine, faeces, beenmerg, oogvocht en sperma op de aanwezigheid van allerlei stoffen. Je neemt onder meer bloed af, telt bloedcellen, bepaalt bloedgroepen en stelt vast welke (bio-)chemische processen in het lichaam verstoord zijn.
  • Ook als analist pathologie ben je vooral werkzaam in ziekenhuizen. Je kunt je specialiseren in histologie of cytologie. In een histologisch laboratorium onderzoek je kleine weefselstukjes (biopten) op aanwezigheid van bepaalde ziekten, zoals infecties en goed- of kwaadaardige gezwellen. In een cytologisch laboratorium doe je onderzoek naar pathologische afwijkingen van lichaamscellen. Je beoordeelt uitstrijkjes van het slijmvlies van de baarmoeder(hals)mond, maar ook preparaten van onder meer urine.
  • Als microbiologisch analist werk je vooral met micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en virussen. Dit kan in een ziekenhuis zijn, maar je kunt ook de slag in onder meer de farmaceutische industrie, bij voedingsmiddelenbedrijven of bij keurende instanties. Je onderzoekt en controleert dan allerlei grondstoffen en producten op aanwezigheid van micro-organismen. Door deze controles zorg je ervoor dat de kwaliteit van deze producten op een hoog niveau blijft.
  • Als biotechnologisch analist werk je vooral in laboratoria waar biologisch materiaal wordt onderzocht. Dit kunnen keuringsdiensten zijn, maar ook onderzoeksinstituten en laboratoria die zich bezighouden met milieu- of waterbeheer. Ook kun je aan de slag bij forensische onderzoekscentra. Je controleert verschillende producten op de aanwezigheid van bijvoorbeeld bacteriën, schimmels en virussen (micro-organismen). 
  • Als chemisch-fysisch analist ben je door je kennis op het gebied van materialen en materiaaleigenschappen breed inzetbaar in allerlei verschillende sectoren. Je kunt werkzaam zijn in laboratoria in de chemische industrie, de farmaceutische industrie, de voedingsmiddelenindustrie, de metaal- en elektrotechnische industrie, de glas-, papier-, beton- en textielindustrie, de waterzuivering (controle en zuivering van afval- en oppervlaktewater), in milieulaboratoria, in de rubber- en kunststofverwerkende industrie en de keramische industrie. Je houdt je niet alleen bezig met controle, maar doet ook onderzoek naar mogelijke verbeteringen van producten. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb