
Je kunt laboratoriummedewerker worden op verschillende niveaus, afhankelijk van de opleiding die je hebt gevolgd.
- De mbo-2-opleiding Laborant/laboratoriummedewerker leidt je op voor de functie van laboratoriumassistent. In deze functie leer je de basisvaardigheden.
- De mbo-3-opleiding Allround laborant leidt je op tot een allround laborant die veel verschillende kwalitatieve en kwantitatieve standaardanalyses kan uitvoeren.
- De mbo-4-opleiding Analist leidt je op tot analist in een bepaald type onderzoek. Je kunt je specialiseren tot analist klinische chemie, analist pathologie, biotechnologisch analist, chemisch-fysisch analist en microbiologisch analist.
- De hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek leidt je op voor het beroep van analist op hbo-niveau. Deze studie duurt 4 jaar en is vooral een praktische studie.
Experimentele vaardigheden zijn dan ook erg belangrijk. Daarom word je meteen in het eerste jaar al met een witte jas het laboratorium ingestuurd. Je brengt gemiddeld zo'n 16 uur per week door in het lab en oefent in het maken van stoffen en het uitvoeren van instrumentele analyses met microscopen en andere medische apparatuur. Daarnaast voer je projecten uit, maak je excursies naar laboratoria en volg je gastcolleges.
In het tweede jaar en het begin van het derde jaar ga je steeds dieper in op medisch-biologische vakgebieden zoals biochemie, microbiologie, immunologie, klinische chemie en moleculaire biologie. De praktijk wordt nog belangrijker en je brengt nog meer tijd door in het laboratorium en met projecten.
In het derde en vierde studiejaar staat je specialisatie centraal. Je kiest voor een bepaalde richting of een combinatie van bepaalde richtingen. Je kunt een aantal keuzevakken kiezen (minors), zoals bio-informatica, biotechnologie, proefdierkunde, marketing & sales, enzovoorts. In het derde en/of vierde jaar ga je bovendien op stage.
Maak jouw eigen website met JouwWeb